Дадан Блат

Дадан Блат

НУКЛЕУСИ

НУКЛЕУСИ

ЛЕЖАК

ЛЕЖАК

Лангстрот Рут

сряда, 20 април 2011 г.

Информация за пчелите

Пчели се нарича надсемейство насекоми от разред Ципокрили. Представителите му наброяват над 20 хил- вида. Голяма част от тях са опрашители на цветните растения. Характеризират се и интересна организация на семейството като някои от тях живеят на малки групи от по десет, други – сами. В едно гнездо могат да съжителстват до 80 000 пчели.
        Най-съществената особеност на гнездото са клетките, по-голямата част от които са свързани и образуват пита. Всяка клетка е с шестоъгълна форма. Тази форма е особено устойчива и за изграждането ѝ са необходими по-малко восък и енергия, отколкото за която и да е друга . В някои от клетките се съхранява храна-прашец и нектар от цветята. Тук нектарът се превръща в пчелен мед. Всички яйца се снасят от пчелата майка (царица). Тя снася по едно яйце във всяка клетка, а пчелите работнички се грижат за него.
        Пчелите представляват високоорганизирани насекоми. Те могат заедно да търсят храна, вода, жилище и заедно да се защитават от врагове. Пчелите заедно изграждат своето жилище, отглеждат потомството и майката. Младите работнички кърмят ларвите с пчелно млечице, по-възрастните се занимават със строежа на жилището. Причината за това е, че при младите са развити кърмилните жлези, а при по-възрастните се развиват восковидните. Пчелите на средна възраст изпълняват роля на санитари. Само най-възрастните пчели събират мед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар