Дадан Блат

Дадан Блат

НУКЛЕУСИ

НУКЛЕУСИ

ЛЕЖАК

ЛЕЖАК

Лангстрот Рут

понеделник, 18 април 2011 г.

Видове кошери

Пчелен кошер се нарича жилището на пчелите, направено от човека, където те да живеят Пчелните кошери биват неразборни и разборни. Неразборните са тези кошери, на които пчелните пити са прикрепени неподвижно към стените и вече не се използват. Наричат се още тръвна или тръвни. Разборните кошери се характеризира с това, че при тях питите са в рамки и заедно с тях може да се изваждат и да се поставят обратно без да се повредят. Разборните кошери се различават по конструкция и размери. Сьщевременно са познати най-вече по името на създателите си. Повечето имат идентични части:
Плодник
Това е тази част от кошера, предназначена за отглеждане на пилото и за съхраняване на хранителните запаси на пчелното семейство през зимата. В нея се разполагат рамките с пчелните пити.
Магазин
Магазин се нарича обикновено корпус с намалени размери, който се поставя над плодника. В него са рамките с мед, който се взема от човека.
Корпус
В горния край на предната и задната стена има фалц, дълбок 20 и широк 10 мм; в него се приковават ламаринени релси, върху които стъпват горните летвички на рамките. На предната страна на корпуса има наклонен надолу вход, дълъг 100 и висок 8 мм, под който е прилетната дъска.
дъно с прашецоуловител
Дъно
Най-често дъното и е подвижно, използват се най-разнообразни конструкции.Съвременните кошери използват дълбоко дъно с вентилация.За събиране на прашец и предпазване от нападение също се използва дълбоко дъно На дъното е закрепена площадка за кацане на пчелите, която се нарича прилетна дъска. Ако използвате вътрешни размери на дълбоко дъно - 450-375-70 мм. може да заменяте Кошер Лангстрот-Рут и Кошер Дадан-Блат. Подвижното дъно позволява лесно поддържане на чистотата в кошера и от пчелите, и от пчеларя.
дъно с прашецоуловител
Покрив
Над последния магазин се поставя покривът на кошера. Пространството над рамките се ограничава с покривни плоскости. Най-употребявани са плоските покриви, защото при преглед на семейството служат за удобна поставка за магазините. На север използват триъгални покриви заради снега.
Лангстрот-Рут Капак
Рамки
Рамките се зателват, слагат им се восъчни основи и се поставят в плодниците и магазините за градеж. Използват се многократно, докато восъка потъмнее и килийките намалеят. Разстоянието, предоставено на една рамка се получава като се раздели вътрешната ширина на корпуса на броя на рамките в него. Средно това разстояние е: 38 mm Рамките са с различна височина: 300 mm, 160 mm, 230 mm, 145 mm, 206 mm. Скъсяването на рамката спрямо височината на корпуса е 10 мм. Горната летва е дебела 20 мм, широка 25 мм и дълга 470 мм. Двете странични летви са с следните размери: дебелина 10 мм, ширина 25 мм и дължина 290 мм. Долната летва е с размери: дебелина 10 мм, ширина 25 мм и дължина 415 мм.

пчелна рамка

Предимства и недостатъци на някой видове кошери:

Кошер Дадан-Блат
Ш.Дадан(1817-1902) е американски пчелар от френски проиэход,които въэ основа на эадълбочени иэследвания и опити е конструирал нов тип кошер. В последствие усъвършенстван от швейцареца Е. Блат. Кошерът Дадан-Блат е получил широко раэпространение в Европа в т. ч. и в България. Дадан е публикувал статии във френски и американски списания по пчеларство бил е дългогодишен ръководител на списание "American bee journal".
дадан-блат

Кошер Дадан-Блат се произвежда в два варианта.
дадан-блат 10 рамки
дадан-блат 12 рамки
Предимства:
Дадан-Блатов кошер е все още най-разпространената система. Работи се с един основен плодник. По време на пашата разширяването става с магазини, които се поставят над плодника. Складирането на мед става в магазинните и в крайните пити от плодника, което е улеснение при изваждането му. Недостатъци: плодниковите и магазинните пити са с различни размери и не могат да се заменят. Има сравнително ограничен обем и не е подходящ за много силно семейство.
Кошер Лангстрот-Рут
Л. Лангстрот (1810-1895) е иэвестен като "бащата на американското пчеларство". Преэ 1851 е иэработил раэборния тип кошер отварящ се отгоре. Благодарение на простото си устройство този тип кошер е получил широко раэпространение в Америка и други страни. Статиите на Лангстрот в списанията по пчеларство се ползвали с голяма популярност, а книгата му "Пчела и кошер" публикувана преэ 1853 г. , и до днес се смята за класическо издание эа пчелите и пчеларството. Амос Ивес Роот (1839-1924). Подобрил кошера на Лангстрот. Вътрешни размери-450-375-240 мм рамки-435-230-25 мм стените са дебели-25 мм
Лангстрот-Рут
Многокорпусните кошери Лангстрот-Рут имат следните предимства:
Намаляването и увеличаването на обема става с цели корпуси, които са взаимозаменяеми. Работи се само с един вид рамки и се повишава производителността на труда - отпадат трудностите по ограничаване и стесняване на гнездото с преградни дъски. Възможностите за многократно увеличаване на обема на многокорпусните кошери осигуряват по-бързо развитие на семействата и позволяват отглеждане на силни пчелни семейства, даващи високи добиви. Кошер Лангстрот-Рут е много удобни при отглеждане на майки, използване на майки-помощници, създаване на отводки и отглеждане на няколко семейства в един кошер. Майката се търси трудно ако не се огранечи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар